Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic

Conferință ZF. Ce reproșuri au constructorii la adresa programului de reabilitare: birocrație, materiale ieftine sau neconforme și aspect inestetic
Publicat: 28/09/2012, 18:33
Actualizat: 21/03/2019, 06:09

Programul național de reabilitare termică se lovește de mai multe probleme, precum birocrația, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme, consideră participanții la o conferință pe tema construcțiilor organizată de Ziarul Financiar.

„Eu personal am văzut o problemă în acel program, cu birocrația. (…) Și mai este ceva care descurajează extraordinar de mult aceste proiecte: faptul că dacă o persoană vrea să-și reabiliteze apartamentul de la etajul 5 dintr-un bloc de zece etaje, face treaba asta fără proiect, fără autorizație, și nu se întâmplă nimic. Nu este sancționat, nu este nimeni care să-l oprească”, a declarat Alin Bărbuț, director regional de vânzări al producătorului de materiale de construcții AdePlast.

El a afirmat că o altă problemă este legată de costul reabilitării, în creștere, asupra căruia locatarii nu au un control efectiv. Pe de altă parte, în multe cazuri sunt folosite materiale ieftine sau neconforme, care afectează calitatea termoizolațiilor.

„În ultima perioadă am observat o stagnare a reabilitărilor la nivel național. Tot mai mulți oameni își reabilitează pe cont propriu, inclusiv asociațiile de locatari”, a adăugat Bărbuț.

Ion Dogeanu, director executiv al agenției locale pentru energie la Primăria Sector 1 din București, spune că programul nu funcționează.

„Programul național nu funcționează și n-a funcționat de când a fost legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de cinci ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică și nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele zece blocuri care s-au făcut din 2004 până în 2008 înseamnă ceva. După prima modificare (…) programul s-a deblocat și s-a blocat din nou în momentul în care Guvernul trebuia să deconteze partea care îi revenea”, a declarat Dogeanu.

Mihnea Șerbănescu, director general al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, a adus în discuție implicațiile de ordin estetic ale programului.

„Reabilitarea termică ar fi trebuit să aibă două scopuri principale. Unul este evident cel al eficienței energetice, dar nu se vorbește deloc despre aspect. Eu am văzut în reabilitarea termică o șansă pentru ca orașele să arate mai bine, chestiune care zic că ne-ar schimba viața tuturor”, a spus el.

Prezent la eveniment, Cristian Stamatiade, directorul direcției tehnice în costrucții din cadrul Ministerului Dezvoltării, a afirmat că abaterile de la lege se regăsesc în toate domeniile, trebuie sanctionate, dar nu este vorba despre o situație generalizată.

„Bani sunt în continuare, în limita în care se aprobă prin buget. Sunt prevăzuți în continuare și pentru 2013-2014, s-au făcut intervenții pentru accesarea fondurilor europene. (…) Se lucrează și se vor asigura fonduri, dar dacă discutăm să facem toată România într-un an sau doi, nu, în niciun caz. Trebuie eșalonat”, a spus el, răspunzând unei întrebări legată de nivelul fondurilor disponibile pentru acest program.

El a amintit că Ministerul Dezvoltării vrea să includă în acest program școlile și spitalele, lucrările urmând să fie finanțate din fonduri europene și bugetare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină